Webapplicatie voor studiebureau Lambda

Strategie | Wireframes | Design | Laravel

  • Webapplicatie die dossieropvolging en administratie automatiseert en vereenvoudigt via digitalisering
  • 1 platform die dossiers, documenten en communicatie bevat zodat niets verloren gaat in e-mailverkeer en diverse documenten
  • Diverse partijen volgen de status op van lopende projecten en worden op de hoogte gebracht van vorderingen
  • Gebouwd op het PHP web framework Laravel, geoptimaliseerd voor elk toestel
  • Integratie van VueJS om een interface te creëren waarbij bestanden en data dynamisch verwerkt worden

Diagnose en scope

Lambda is een studiebureau voor energieberekening uit Brugge dat particulieren en professionals helpt om energiezuiniger te bouwen. De diensten die Lambda aanbiedt, zijn vaak verplicht bij bouw- of verbouwingsprojecten. Verschillende partijen zoals de bouwheer, architecten, bouwbedrijven en de energiedeskundige kunnen betrokken zijn bij eenzelfde dossier. Een webapplicatie moest ervoor zorgen dat dossiers gecentraliseerd worden en dat Lambda minder energie verliest aan het opvolgen van alle partijen.

Dieter Vandenberghe: “We hebben soms meer dan 400 lopende dossiers en bij elk dossier zijn gemiddeld 3 verschillende partijen aan het werk. Als iedereen belt om de status van iets op te vragen of ons documenten mailt, is het overzicht snel zoek. Ook voor onze klanten. We wilden dat proces beter structureren. Efficiëntere communicatie en administratie betekent ook dat de doorlooptijd van elk dossier korter wordt.”

We bouwden eerder al de website voor Lambda, waardoor we al vertrouwd waren met de aanpak van het studiebureau en het dienstenaanbod.

Dieter Vandenberghe: “We kennen elkaar al. Ik hoefde niet van naaldje tot draadje uit te leggen wat belangrijk is in onze sector. De overheid eist een EPB-verslag bij de aanvraag van een bouwvergunning. Wie wil bouwen wil niet dat die administratie vertraging oploopt. Bovendien is een EPB-verslag een buitenkans om een pand energiezuiniger te maken. De webapplicatie moest onze klanten meer inzicht bieden in die materie en op de hoogte houden van de status van hun dossiers.”

We wilden een webapplicatie die dossiers bijhoudt zodat communicatie en administratie voor een groot stuk automatisch verloopt.

Dieter Vandenberghe

Uitwerking

De functionaliteiten en flow werd uitgeschreven door Lambda. We maakten eerst wireframes om alles in elkaar te doen passen op een intuïtieve manier. De grote uitdaging bestond eruit om grote datasets uit XML-bestanden op een overzichtelijke manier te presenteren in kolommen.

Dieter Vandenberghe: “Iedereen die toegang heeft tot een dossier ziet alles wat tot een dossier behoort. Bijvoorbeeld: de resultaten van een simulatie worden weergegeven in overzichtelijke kolommen en labels. We uploaden een xml-bestand met alle waarden, waarna de webapplicatie alles mooi schikt zodat zelfs particulieren de cijfers kunnen interpreteren.”

De diensten van Lambda bevatten verschillende stappen die uitgevoerd moeten worden door ofwel de bouwheer, de energiedeskundige of een architect. Wie inlogt weet meteen wat de status van het dossier is en wat de volgende stappen zijn.

Dieter Vandenberghe: “Alle documenten die nodig zijn om een berekening op te maken, worden via de applicatie gecentraliseerd. Je kan allerlei types bestanden uploaden, waarna wij die documenten zoals foto’s, bouwplannen of facturen van bouwmaterialen kunnen goed- of afkeuren. Newance ging stapsgewijs te werk en liet ons functionaliteiten testen en beoordelen. Bij elke stap dachten ze analytisch mee.”

We ontwikkelden een component om dynamisch kolommen weer te geven in het dashboard. Dankzij VueJS wordt het overzicht na bepaalde handelingen of aanpassingen direct aangepast:

  • Stappen goedkeuren of afkeuren
  • Stavingsdocumenten toevoegen
  • Bouwplannen toevoegen
  • Planning aanpassen
  • Facturatie beheren

Dieter Vandenberghe: “Ik vond het belangrijk dat het duidelijk is wat mensen met de applicatie kunnen doen en hoe ze ermee moeten werken. Je kan verschillende acties doen zonder de pagina te moeten vernieuwen. Geüploade bestanden zijn direct zichtbaar en alle betrokkenen krijgen een e-mail wanneer een actie ondernomen werd.”

Na een berekening uploaden we een XML-bestand dat alle data bevat. De applicatie giet alle waarden in dynamische tabellen. Ik hoef veel minder duiding te geven, het wijst zichzelf uit.

Dieter Vandenberghe

Resultaat

Dieter Vandenberghe: “Het design is heel functioneel en draagt bij aan de overzichtelijkheid van de webapplicatie. Weinig toeters of bellen, maar zo wilde ik het ook.”

Notificaties zorgen ervoor dat dossiers niet blijven liggen. Iedereen die bij een dossier betrokken is, kan berichten uitwisselen. Zo verliest Lambda weinig tijd en energie aan communicatie.

Dieter Vandenberghe: “Iedereen die bij een dossier betrokken was, behoudt toegang tot alle documenten. Niets gaat nog verloren via e-mail. De tijdswinst en gemoedsrust die daarmee gepaard gaan zijn natuurlijk een enorme meerwaarde.”

Benieuwd welke boost we aan jouw onderneming kunnen geven?
Contacteer onsof bel ons op +32(0)9 391 46 26