6 tips van Lien om de ideale work-life balance te vinden

Geschreven door Lien op 30/07/2018

Als mama van 2 kindjes vind ik het belangrijk om de balans te bewaken tussen mijn privéleven en mijn werk. Sinds de geboorte van ons tweede kindje, werd die uitdaging er niet makkelijker op. De work-life balance houdt veel mensen bezig. Dat merk ik ook als ik met vrienden spreek en op Facebookgroepen over ouderschap. 

Het is belangrijk dat iedereen voor zichzelf een werkbare balans vindt maar soms kunnen kleine dingetjes een wereld van verschil betekenen. Volgende 6 zaken hebben mij veel geholpen om mijn drukke gezinsleven op een gezonde manier te combineren met de job die ik graag doe.

Maak gebruik van flexibele uren

Het aantal werkuren wordt bij Newance op weekbasis bekeken. We werken hier niet strikt van ‘nine to five’. Uiteraard krijgen we wel richtlijnen rond de uren waarin we aanwezig moeten zijn - we moeten tenslotte bereikbaar blijven voor onze klanten - maar die zijn ruim. 

Ik kan mijn dagen zo inplannen dat ik mijn zoontjes op een mooi uur van school en de opvang kan ophalen. Ook ‘s avonds besteden we voldoende tijd aan elkaar. Als ik wat vroeger vertrek, noteer ik dat duidelijk in mijn agenda om misverstanden te vermijden. En ik maak mijn collega's duidelijk wanneer ik er niet ben.

Overweeg vier vijfde werken

Na de geboorte van mijn eerste zoontje bleef ik fulltime werken. Ik kreeg het gevoel dat ik aan het racen was en dat ik minder tijd voor mijn gezin overhield. Daarom besliste ik om deeltijds te gaan werken. Een dagje minder per week, het scheelt financieel niet veel en wat je in de plaats krijgt is zoveel waard.

Maak optimaal gebruik van je laptop 

Bij Newance krijgt iedereen een Macbook. Hierdoor kan ik zo goed als overal werken. Dat mag je ruim interpreteren :-)

Als ik vroeger naar huis moet, neem ik mijn laptop mee en werk ik ‘s avonds verder wanneer het me best uitkomt.

Werk dicht bij huis

Vroeger deed ik er 45 minuten over om op mijn werk te geraken. Verspilde tijd. Gelukkig vond ik een job die me niet alleen inhoudelijk voldoening geeft maar ook dichter bij huis is. 

Ik heb de auto ingeruild voor een elektrische bakfiets. De gewonnen tijd heb ik nodig om de chaotische ochtend- en avondspits thuis in goede banen te leiden. Dat uurtje extra tijd doet wonderen.

Werk van thuis uit

Verlof is kostbaar. Om de verlofperiodes van de onthaalmoeder en de vele schoolvakanties te overbruggen, dien ik mijn verlof zo slim mogelijk in te plannen. En ik vermijd ook het opnemen van verlof voor klusjesmannen en zo. Gelukkig is dat laatste niet vaak nodig ;)

In plaats van een dag verlof te nemen, werk ik op zulke dagen thuis. Zo spaar ik mijn verlof voor de kinderen of een deugddoend dagje me-time.

Laat pakjes aankomen op het werk

Het lijkt misschien onbenullig maar je kan veel tijd sparen door online te kopen. Ik verlies minder tijd aan winkelen of in de wachtrij van het postkantoor. Ik ben overigens niet de enige bij Newance die online shopt. De koeriers van Bpost, Post.nl en DPD kennen ons heel goed.

Geschreven door
Lien Stevens

Front-end webdeveloper, Scrum Master. Brengt webdesigns tot leven. 

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.