Trip naar de East Coast: New York, stad voor doeners en dromers

Geschreven door Matthieu op 17/02/2017

Dankzij Voka Oost-Vlaanderen proef ik een week lang van de ondernemersspirit aan de Amerikaanse East Coast. Na ons bezoek aan Boston, streek onze delegatie met Oost-Vlaamse ondernemers neer in New York, the city that never sleeps ...

Mijn eerste ontmoeting met New York zal ik niet snel vergeten. Metershoge lichtreclames met flitsende beelden, een massa kleurrijke mensen, indrukwekkende buildings, ... Op Times Square stond ik letterlijk 10 minuten lang met een open mond rond te staren. Ik heb zelden zo’n bedrijvigheid meegemaakt, een feest voor de zintuigen. Het cliché klopt: deze stad slaapt nooit. Meer zelfs: ze is de klok rond springlevend. Winkels zijn hier bijvoorbeeld tot middernacht open en het is er echt niet raar als je ’s nachts staat aan te schuiven om pakweg een nieuwe laptop te kopen.

Smakelijker, gezonder, lucratiever 

Ook The Big Apple telt tal van co-workingspaces, hubs en incubatoren. Maar dat zijn vaak termen die de werkelijkheid tekortdoen. Veel concepten zijn te breed om in 1 woord te vatten. Brooklyn Foodworks bijvoorbeeld, een platform dat horeca-ondernemers ondersteunt en begeleidt.

Koks, restaurateurs en foodies kunnen er onder meer gebruikmaken van de professionele faciliteiten. Brooklyn Foodworks telt maar liefst 10 verschillende keukens die van 6 uur ’s morgens tot middernacht toegankelijk zijn voor members. Van daaruit kunnen ze eten klaarmaken om te verkopen, experimenteren of inspiratie opdoen bij andere koks.

En daar stopt het niet. Brooklyn Foodworks is ook een netwerk van adviseurs en mentors die horeca-start-ups begeleiden met het uitbouwen van hun zaak. Zo krijgen jonge ondernemers, die het klappen van de zweep nog moeten leren kennen, waardevolle bijsturing op tal van niveaus. De stad New York ondersteunt het project, want aan het eind van de rit wordt de New Yorkse horeca er smakelijker, gezonder en lucratiever op.

Gent Foodworks?

Ik moest natuurlijk aan Gent denken, met haar uitgebreid horeca-aanbod. Zou zo’n initiatief geen enorme meerwaarde zijn voor Gents keukengeweld met grote dromen? Het draagvlak is er al. Gent telt ontzettend veel restaurants, foodblogs en hobbykoks met goede ideeën, culinaire innovatiedrang en de drive om iets unieks te creëren.

Brooklyn Foodworks bewees dat we zoiets breed moeten zien. Want de mogelijkheden zijn eindeloos, zeker in combinatie met een multifunctioneel e-commerceplatform. Beginnende koks zouden daarmee hun netwerk gevoelig kunnen vergroten. Ze zouden bijvoorbeeld online een keuken kunnen reserveren, online ingrediënten kunnen bestellen bij leveranciers, eten laten leveren in samenwerking met services als Deliveroo, ...  Zo zou je een grote community de middelen geven om verder te groeien en samen grootse dingen te realiseren.

Wat ik over Amerikanen leerde aan de hand van een blokkerende lift

Op Times Square ontmoetten we verschillende Belgen die hun bedrijf in de VS uitbouwen. Een anekdote van Wim De Veirman, CEO van Greenpan, is me bijgebleven omdat die zoveel vertelt over de doenersmentaliteit van de Amerikanen. Hij vertelde over de opening van een Greenpan-vestiging in New York. De avond voor ze er hun intrek zouden nemen, bezochten ze hun nieuwe kantoren. Wat bleek? De kantoren waren nog volop in gebruik. De ochtend erop was daar niks meer van te merken. De kantoren waren volledig ingericht en de Greenpan-logo’s blonken op de deur. Die snelheid en flexibiliteit is voor ons, Belgen, een luxe, in Amerika behoort het tot de mindset.

Het contrast kon moeilijk groter zijn met wat we in een lift in Boston meemaakten ...

Een 8-tal reisgenoten kwamen vast te zitten in een lift. De brandweer was snel ter plaatse en bestudeerde de benarde situatie. In principe kon iedereen uit de lift klimmen via een schacht. Alleen: dat mocht niet van de brandweer, uit veiligheidsredenen. In die schacht lag een simpele kabel waar je gewoon over kon stappen. De Amerikanen zagen daar echter een groot gevaar in: we zouden er eventueel over kunnen vallen. 

Dat toont aan hoe rigide Amerikanen kunnen denken. Niet volgens het boekje? Then it’s not an option. De angst om aangeklaagd te worden had er wellicht ook iets mee te maken. Uiteindelijk zaten mijn reisgezellen 3 uur vast in de lift. Ze konden zich uiteindelijk bevrijden ... via de schacht. En niemand viel over de kabel :)

Geschreven door
Matthieu Voet

Zaakvoerder en informatiearchitect. Zorgt ervoor dat je klanten snel vinden wat ze zoeken. 

Reacties op dit artikel

Hey Matthieu, Gentse Foodworks = Bureau/Cuisine, opent in maart :-)

Geschreven door Mélanie Velghe op 18 februari 2017

Nu je dat FoodWorks concept uitlegt, lijken een paar puzzelstukken die ik in Gent miste wel ineen te kunnen passen.

Al is onze schaakgrootte natuurlijk iets beperkter.
Maar er zit iets in!

Daarnaast mag het ook duidelijk zijn, dat eens tijd nemen om te reizen met de bedoeling je te laten inspireren echt wel werkt!
Ieder ondernemer zou zich hiertoe geregeld moeten dwingen.

Geschreven door Steve Stevens op 18 februari 2017

Hi Mélanie,

Dat wist ik niet :-). Ziet er tof uit! Is het ook de bedoeling dat het e-commerceluik volledig wordt opengetrokken?

Geschreven door Matthieu op 20 februari 2017
Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.