Inspiratie opdoen bij bedrijven, universiteiten en ondernemers in Boston en New York

Geschreven door Matthieu op 07/02/2017

Net als vorig jaar maak ik met Voka Oost-Vlaanderen een inspiratiereis naar de Verenigde Staten. Op 12 februari landen we met een delegatie Oost-Vlamingen in Boston om van het ondernemersklimaat aan de Amerikaanse East Coast te proeven.

De Voka-trip naar Silicon Valley in februari vorig jaar heeft een diepe indruk op me gemaakt. En niet alleen op mij: een 10-tal mensen die er toen bij waren, gaan opnieuw mee, zoals de Gentse burgemeester Daniël Termont en schepenen Mathias De Clercq en Christophe Peeters. Dat zegt genoeg over de waarde van zo’n initiatief. 

Wat staat omcirkeld in mijn agenda?

Om Boston en New York te ontdekken kom je altijd tijd te kort. Mijn agenda zit propvol. Dit staat onder meer op het programma:

  • Rondleiding op MIT en Harvard
  • Ontmoetingen met Belgische ondernemers die zich in Boston of New York vestigden
  • Bezoek aan Google NY
  • Receptie bij het Flanders House van Flanders Investment and Trade
  • Bezoeken aan start-up-incubators zoals Startup52
  • Panelgesprekken met ondernemers

Ik kijk uit naar de ervaringen van Belgen die het in de VS maakten. Ook het lokale ecosysteem en de synergie tussen de Amerikaanse onderwijsinstellingen en bedrijven boeit me mateloos. Benieuwd of de East Coast op dat vlak verschillend is dan Silicon Valley ...

Volg mijn Vokamerica-ervaringen op deze blog

Het doel van deze reis is niet om zomaar rond te kijken. Ik wil mijn licht opsteken bij verschillende bedrijven en hun bedrijfscultuur ervaren. Hoe gaan Amerikaanse ondernemers om met hun medewerkers? Hoe pakken Amerikaanse bedrijven hun sales en marketing aan? Vlaanderen is klein ten opzichte van Amerika, maar we mogen gerust even groot dromen en dezelfde creativiteit aan de dag leggen. Als ondernemer of beleidsmaker moet je af en toe eens over de horizon heen kijken om nieuwe ideeën en inspiratie te vinden.

Als je enthousiast wordt van de nieuwe ontwikkelingen – en dat zijn we allemaal bij Newance – spreekt de VS tot de verbeelding. Wat daar vandaag gebeurt, kan morgen in Vlaanderen een slimme business-strategie zijn. Zo zag ik vorig jaar dat het in San Fancisco zelfs mogelijk was om 7 houtblokken online te bestellen voor onze geïmproviseerde barbecue. 40 minuten later werden die aan onze barbecue geleverd. Daar viel mijn mond van open. Het zette me op zijn minst aan het denken.

Hou dus zeker deze blog in de gaten waarin ik mijn ervaringen deel en volg de hashtag #vokamerica voor updates.

Geschreven door
Matthieu Voet

Zaakvoerder en informatiearchitect. Zorgt ervoor dat je klanten snel vinden wat ze zoeken. 

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.