Trip naar de East Coast: Kennisdeling als fundament van innovatie

Geschreven door Matthieu op 14/02/2017

Ik landde met een Voka-delegatie in Boston, om van het ondernemersklimaat aan de Amerikaanse East Coast te proeven. Hoe verschilt het ondernemersklimaat in Boston en New York van dat in Vlaanderen? En hoe verhoudt de East Coast zich tot Silicon Valley, waar we vorig jaar onze ogen uitkeken?

Coworkingspaces zijn niet alleen voor koffienippende freelancers

Onze eerste stop: Workbar Staples. Dat is een coworking-space die verbonden is aan Staples, de grootste verdeler van kantoorartikelen ter wereld. Het management van de keten installeerde in verschillende vestigingen Workbar Hubs, die mensen kunnen gebruiken als werkruimte.

Opvallend: coworkingspaces zitten in de VS niet per se in de sfeer van startups, zoals dat in Vlaanderen wel vaak het geval is. In de Staples Workbars komen niet alleen freelancers of eenmansbedrijfjes werken, maar ook werknemers van grote bedrijven zoals Microsoft of Facebook. Dat heeft onder meer te maken met de grote afstanden die professionals in de VS soms moeten afleggen.

De HR-directeur van Staples, Regis Mulot, vertelde dat coworking niet louter een geografisch verhaal is. Bij Staples respecteren ze het feit dat het leven van hun medewerkers veel meer bevat dan die 9 uur dat ze op kantoor zijn. Hun werk wordt in de mate van het mogelijke afgestemd op hun leven, en niet omgekeerd. De coworkingspaces passen naadloos in dat verhaal. Bovendien creëren die ruimtes ook kansen om nieuwe mensen met nieuwe expertises te ontmoeten. Dat is netwerken en bijleren op een ongedwongen, natuurlijke wijze. Staples toonde op die manier aan dat coworkingspaces ook de toekomst zijn op corporate niveau.

De bedrijfscultuur in Boston is geen ver-van-mijn-bedshow

Na de middag werden we hartelijk ontvangen bij Selecta Biosciences door Werner Cautreels, de Belgische CEO die onder meer een verleden bij Solvay heeft. Selecta Biosciences is gespecialiseerd in biotechnologie en voert onderzoek uit naar immuuntherapie en vaccins. Heel vooruitstrevende technologie, en net daarom viel me een belangrijk verschil op met hightechbedrijven in Silicon Valley.

Terwijl ik vorig jaar in Silicon Valley ontvangen werd in hippe kantoren die de vrije bedrijfscultuur moesten accentueren, waren de kantoren van Selecta heel ‘normaal’. Hun kantoren konden bij wijze van spreken even goed in Gent staan :). Maar vergis je niet, Selecta Biosciences draait een grotere omzet dan veel hippe bedrijven aan de westkust. En hun werk is minstens zo vooruitstrevend.

Ik kreeg tijdens mijn eerste dag in Boston een meer genuanceerde versie te zien van het ‘dream-big-verhaal’ waarop Silicon Valley gebouwd is. De businesscultuur in Boston voelt Europeser aan. Het is minder een ver-van-mijn-bedshow, letterlijk en figuurlijk. De afstand en het tijdsverschil is kleiner, maar ook de bedrijfscultuur voelt voor een Vlaming vertrouwd aan.

Toch zijn er aantal grote verschillen tussen de VS en Europa. De volgende slide die passeerde in Cautreels’ presentatie spreekt voor zich:

Een werkplek waar nonprofits en universiteiten een beroep doen op hightech en elkaars expertise 

Als kers op de taart, bezochten we BUILD Space van Autodesk. Dat is een soort ‘workshop’ waarin studenten en onderzoekers kunnen proeven van en experimenteren met BIM, een softwarepakket waarmee je haast alles kan ontwerpen. Je kan bij wijze van spreken een volledige stad, inclusief infrastructuur, ontwerpen met de software van Autodesk.

Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Net daarom is het zo inspirerend dat Autodesk in 2016 BUILD Space openstelde voor educatieve doeleinden. Je krijgt er niet alleen toegang tot de meest innovatieve software en machines die er voor handen zijn, je kan er ook aan de mouw trekken van andere ingenieurs, designers en studenten. Nonprofit-organisaties werken er in dezelfde ruimte als bedrijven en universiteiten. Die diversiteit en kennisdeling vind ik ongezien. Op dat vlak kunnen we nog veel leren in Vlaanderen. Dat is niet alleen een taak van de onderwijsinstellingen, maar ook van bedrijven.

The American way bij Newance?

Wij nemen bij Newance vaak stagiairs in dienst, maar ik ben zeker bereid om onze infrastructuur of kennis beschikbaar te stellen voor studenten, onderzoekers en andere ondernemers. Die kruisbestuiving kan alleen maar inspirerend zijn, ook voor onze medewerkers.

Dag 1 van #Vokamerica heeft me in ieder geval aan het denken gezet ...

Geschreven door
Matthieu Voet

Zaakvoerder en informatiearchitect. Zorgt ervoor dat je klanten snel vinden wat ze zoeken. 

Reacties op dit artikel

Je zal het misschien via Jelle Saldien vernomen hebben, maar aan UGent werken we ook aan de uitbouw van die gedachte, van delen, en samenwerken.

We lanceren in september de nieuwe ruimte 'the foundry', die nu al getest wordt als echt creatieve samenwerkingsplaats.

Kom dus gerust eens kijken in de voorlopige locatie in de St Pietersnieuwstraat!

Geschreven door Steve Stevens op 18 februari 2017

Bedankt voor de tip Steve. Donderdag zetel ik in een panelgesprek over ondernemen en netwerken voor Gentrepreneneur in de The Foundry :-)

Geschreven door Matthieu op 20 februari 2017
Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.