Collega Bram was op de UX Munich-conferentie voor webdesigners en programmeurs

Geschreven door Bram op 13/04/2015

Geïnspireerd om met nog meer goesting verder te sleutelen aan de gebruiksvriendelijkheid van onze Newance-websites; dat is het gevoel dat ik overhou aan de UX Munich conferentie. En af te leiden aan het enthousiasme waarmee mijn pakweg 270 collega’s de tweedaagse hebben gevolgd, denk ik niet dat ik de enige was die op de terugweg naar huis die conclusie heeft gemaakt.

De ambitie om van het internet een relevantere en mooiere plek te maken, was de rode draad in de lezingen en verhalen die de sprekers twee dagen lang in het Münchner Künstlerhaus hebben gesponnen.

Designers, sta op uw strepen!

Interaction designer Conrad Albrecht-Buehler van BMW – we waren tenslotte in Munchen! – mocht de spits afbijten met een lezing over ‘werken in teamverband’. “Designers, sta op uw strepen!”, was zijn boodschap. Al was het maar om te vermijden dat er bij de oplevering van een project nog maar weinig van de oorspronkelijke visie en het initiële concept overeind blijft. Zijn verhaal over kleine ontwikkelingsteams liep gestroomlijnd met dat van directeur Andy Butt van het Britse digitale bureau Clearleft. Hij pleit voor kleine ontwikkelingsteams van maximaal 6 personen, waarin vooral developer en de designer gevraagde aanpassingen en bijsturingen voortdurend met elkaar afstemmen. Ik ben fan!

Zotjes

Felix Niklas is een crazy gast die de programmeurs in de zaal helemaal door hun dak liet gaan met de HTML-versie die hij van Photoshops layerstyle heeft gemaakt. Zotjes, echt waar. Voor zoveel kennis over programmeren en javascript in één mannetje doe ik mijn Tirolerhoedje af.

Kort gezegd en beklijvend

Het verhaal van Studio Kurzgesagt is anders ook behoorlijk opmerkelijk. De stichters gooiden enkele verhelderende animatievideo’s over vaak moeilijke wetenschappelijke en historische onderwerpen op YouTube en oogsten daar steevast op enkele dagen tijd 100.000 likes mee. Wat meteen de interesse van educatieve en commerciële organisaties opwekte. Vandaag lokken hun nieuwe video’s miljoenen likers. Entertainen zonder in te boeten op de correctheid van de inhoud is intussen hun handelsmerk geworden. Wetenschappelijke medewerkers die samenwerken met designers en ontwikkelaars zien daar op toe.

Geletterde mens

Dag één werd afgesloten door een bevlogen Erik Spiekerman. De man is 68 en wijdt al zijn hele leven aan het ontwikkelen van nieuwe fonts, onder andere het Fira Sans-font, dat we bij Newance ook geregeld gebruiken. Vandaag runt hij een letterpress shop.

Meteen wakker op dag 2

Rachel Ilan Simpson van het Google Chrome team zorgde ervoor dat alle aanwezigen bij het begin van dag 2 meteen wakker waren. Ook hij brak een lans voor de nauwe samenwerking tussen design en engineering. Dat leidde bijvoorbeeld tot een handige tool voor bouwers van … mobiele apps. Gedaan met wireframes neerkriebelen op een blad papier om je klant vervolgens met handen en voeten uit te leggen tot wat zijn app in staat zal zijn. Met de nieuwe tool neem je een foto van de eerste wireframe-schetsen en duid je aanklikbare zones aan, waardoor je initieel voorstel heel wat aanschouwelijker én overtuigender wordt.

Flash forward

Bram Stein van Typekit wees ons op de gevolgen van het toenemend gebruik van webfonts. Enerzijds verdrijven webfonts de treurige saaiheid van lettertypes als Verdana of Arial maar anderzijds zorgen ze voor lange wachttijden op mobiele toestellen die tevergeefs naar een wifi-verbinding zoeken. In dat geval wordt vaak eerst een standaardfont ingeladen, waarna het webfont met een flash de gebruikservaring komt verstoren. Stein liet ons kennismaken met mogelijkheden om die flash te vermijden via caching, het gebruik van OTF, WOFF & WOFF2, subnet of het instellen van een fallback-font. Op mobiele toestellen het webfont weglaten, is uiteraard ook nog een accurate optie, al leidt die wel tot een sfeerbreuk met de basissite.

Zeg dat de overheid het gezegd heeft

De Belgische overheden zijn niet bepaald een schoolvoorbeeld van gebruiksvriendelijke websites. Tientallen ambtenarijen op verschillende bevoegdheidsniveau’s die elk hun dienst aan de burger proberen te slijten, zonder zich van hun collega’s iets te bekommeren. De Britse overheid doet het met www.gov.uk een pak beter. Cath Richardson had niet eens veel moeite om ons daarvan te overtuigen. De overheidssite stelt alles in het werk om zich in de plek te stellen van de burger die iets van de overheid gedaan wil krijgen of zijn plicht moet vervullen. Elk document en elke procedure wordt eerst grondig ge-user-test vooraleer het in een strak maar duidelijk design online wordt gezet. Als je weet dat zelfs burgers die wel gewoon zijn om met een computer te werken vaak nog problemen hebben om formulieren correct in te vullen, is dit geen overbodige luxe. Dikke pluim voor de UK!

Een streepje bladmuziek

En toen was het tijd voor en streepje muziek van Adrian Holovaty. Of beter: de man heeft een tool ontwikkeld om bladmuziek responsive te maken voor elk device. Jammer dat ik niet zo een virtuoos muzikant ben want ik zou er beslist mijn voordeel mee weten te doen.

Het smashing einde

De afsluiter was voor Vitaly Friedman van Smashing Magazine, het toonaangevend onlinemedium voor iedereen die zijn hart aan webdesign verpand heeft. In tegenstelling tot nogal wat onlinemagazines heeft het magazine een onafhankelijke redactie die eigenzinnig zijn gang gaat. Maandelijks publiceren de Smashing-journalisten 20 relevante artikelen met een productiekost van 850 dollar het stuk.

Ook al zijn we bij Newance niet meteen van plan om met een eigen magazine op de markt te komen, plannen we geen coup op de overheid en liggen geen plannen op het schap om met een fanfare te beginnen, UX Munich was een plek waar de lat voor gebruiksvriendelijke en klantgerichte websites weer een paar centimeter hoger werd gelegd. En wij willen erover!

Geschreven door
Bram Lodens

Webdesigner. Ontwerpt webpagina’s, maar spreekt ook een aardig mondje programmeertaal. Liep de Marathon van Gent in 3:28:00.

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.