Wat ik tijdens mijn stage leerde dat niet in mijn schoolboeken stond

Geschreven door op 30/05/2017

Mijn 13e week als marketing stagiair bij Newance is zonet begonnen. In het kader van mijn opleiding marketing pak ik zaken zoals employer branding en brand management bij Newance aan.

Iets meer dan een jaar geleden heb ik een week observatiestage gevolgd bij Newance. Toen volgde ik de gesprekken tussen Matthieu en (potentiële) klanten en zag ik meteen het verschil tussen mijn boeken en de realiteit. Die observatiestage kreeg dit jaar een actiever vervolg. Tijdens mijn professionele stage was de tijd van het observeren voorbij. Ik moest mezelf inwerken in een bedrijf en ook een meerwaarde bieden. En dat voor 14 weken lang.

Een sprong in het onbekende

De basis die ik 3 jaar lang gestudeerd heb op de hogeschool is niets vergeleken met een stage van 3 en een halve maand. Uiteraard kan je boeken lezen over employer branding en brand management, maar er is geen theorie die perfect kan uitleggen hoe je die taken het best uitvoert.

Dat heb ik ook gemerkt tijdens mijn stage. Het was voor mij aanvankelijk een raadsel hoe ik voor Newance ‘brand management’ zou aanpakken, dat bleek een te brede opdracht voor mij alleen. Daarom ging ik me focussen op de inrichting van het nieuwe kantoor. Mijn doel: het Newance-DNA zo goed mogelijk integreren in de inrichting. Dat deed ik door rekening te houden met hun waarden:

  • Passie
  • Vertrouwen
  • Respect
  • Samenwerken
  • Plezier
  • Groei

In de werkwereld leerde ik de essentie van mijn opleiding kennen

Wat je oefent op school, is weinig tastbaar. De gesprekken die je voert, de strategieën die je uitwerkt zijn slechts een simulatie. Ze leveren geen concrete resultaten of gevolgen op. Iets wat zo gemakkelijk lijkt tijdens de opleiding, pakt volledig anders uit in de bedrijfswereld. Je hebt als student geen besef van tijdsdruk of van een te behalen resultaat. Als iets niet lukt, begin je opnieuw of krijg je een slechte score.

Op het werk kan je zoiets niet veroorloven. Voor de inrichting van het interieur of de planning van het evenement kreeg ik voor het eerst te maken met een heel ander soort tijdsdruk. Nu ging het niet over een cijfer behalen op een papiertje, wat ik deed had een rechtstreekse impact op het bedrijf.

Je blijft tijdens je schoolcarrière als het ware boven water. Het is pas bij de sprong in de werkwereld dat je de essentie van je opleiding leert en begrijpt.

Nog zaken die mijn ogen deden opengaan

  • Elke middag nam ik deel aan standup-meetings waarin je vertelt waarmee je bezig bent en te weten komt wat op de planning staat van het team.
  • Ik leerde initiatief nemen en zelf contact opnemen met leveranciers van bloemen, decoratie en textiel.
  • Na een gesprek met het management besefte ik dat feedback geen kritiek is maar punten tot verbetering.
  • Als er problemen waren, leerde ik dit snel op te lossen om geen schade te veroorzaken.

Kortom, ik heb veel bijgeleerd en wil het team enorm bedanken voor alle hulp en ontvankelijkheid. Vanaf dag 1 was ik welkom en werd ik meteen beschouwd als een volwaardige Newancer. De kansen en uitdagingen die ik hier gekregen heb, zijn werkelijk uniek. Mijn stage bij Newance was alleszins al een mooie start. Ik ben enorm benieuwd naar waar de toekomst mij gaat brengen.

Geschreven door

Reacties op dit artikel

TOP het relaas van uw eerste ervaringen in de praktijk.

DOE ZO VERDER !!!

Best regards to Gaël

Geschreven door PVC op 26 juni 2017
Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.