Trip naar Silicon Valley: De toekomst is geen fictie

Geschreven door Matthieu op 19/02/2016

Samen met Daniël Termont en een 40-tal Voka ondernemers landde ik dinsdagmorgen in San Francisco voor een inspiratieweek in Silicon Valley, het mekka van ondernemerschap en technologie. Mijn missie is in de eerste plaats om inspiratie en ideeën op te doen en mee te brengen naar België. Ik vind het alvast bijzonder leerrijk om de week door te brengen met 40 verschillende ondernemers. Zoveel ervaring en zoveel verschillende achtergronden samen, dat levert sowieso een interessante uitwisseling van ideeën op.

Het robotica-vraagstuk

Wie aan Silicon Valley denkt, denkt aan technologie. De regio is al meer dan 40 jaar lang het epicentrum van innovatie. Tijdens een bezoek aan de Berkeley-campus van de Universiteit van Californië besefte ik dat die koploperpositie nog lang niet in gevaar is en dat er een mentaliteit heerst die sterk verschilt van die van België.

Twee Belgen die aan de universiteit verbonden zijn, Pieter Abeel en Jan Rabaey, gaven er een bevlogen – maar technische – uiteenzetting over robotica en steeds dunnere grens tussen mens en computer. In België klinkt dat als sciencefiction, maar in Silicon Valley wordt die spitstechnologie vandaag de dag ontwikkeld.

Krachtige technologieën houden natuurlijk enkele risico’s in. Pieter had het over de gevolgen van hightech robotica en plaatste enkele vraagtekens in de kantlijn. Zullen robots de plaats van mensen in de arbeidsmarkt overnemen? En welke invloed heeft dat op de economie?

Ethische verantwoordelijkheden bij het ‘toekomstdenken’

Jan Rabaey is een veteraan van de vallei. Sinds de jaren 80 woont en werkt hij in San Francisco en in die 30 jaar tijd zag hij informatietechnologie steeds krachtiger worden. Maar hij kijkt al naar morgen en liet ons kennismaken met nieuwe concepten:

  • Swarm: een verzameling van minuscule sensoren die alles in onze omgeving meten.
  • Human intranet: de combinatie van swarm, ons lichaam en the Internet of things. Slimme technologie in ons lichaam maakt kennis deelbaar en optimaliseert onze gezondheid.
  • Human firewall: beschermt het human intranet tegen diefstal van persoonlijke data.

Uitlachen versus bestuderen

De presentaties van Jan en Pieter maakten me duidelijk dat de toekomst in Silicon Valley geen vaag begrip is maar een concreet gegeven waar iedereen mee bezig is. Als je in België iemand aanspreekt over robots of hersenen die met het internet verbonden zijn, is de kans groot dat ze je uitlachen. In Silicon Valley daarentegen is het een interessant gegeven om te bestuderen, te verbeteren en vooral te realiseren.

Geschreven door
Matthieu Voet

Zaakvoerder en informatiearchitect. Zorgt ervoor dat je klanten snel vinden wat ze zoeken. 

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.