Nabeschouwing trip naar Silicon Valley: Waarom mijn ogen zijn opengegaan

Geschreven door Matthieu op 01/03/2016

Samen met Daniël Termont en een 40-tal Voka ondernemers verbleef ik een week lang in Silicon Valley, het mekka van ondernemerschap en technologie. Het werd een inspirerende trip die ons ten volle deed proeven van de wereldberoemde ‘spirit of the valley’. We keken binnen in de kantoren van internetgiganten Facebook en Google, ontmoetten Vlaamse ondernemers die zich definitief vestigden in San Francisco en ontdekten het unieke onderwijssysteem aan de universiteiten van Berkeley en Stanford.

Tijdens die bezoeken en ontmoetingen zijn mijn ogen echt opengegaan. België heeft ondernemers zeer veel te bieden maar op enkele cruciale vlakken hinken we achterop. En dan heb ik het niet louter over technologie. Het verschil zit veel dieper.

Kruisbestuiving tussen universiteiten en bedrijven

Het ecosysteem en de mentaliteit in Silicon Valley is veel gunstiger voor ondernemers en is veel meer gericht op samenwerking. Die mindset wordt al gevormd op de schoolbanken. Universiteiten in Californië zien elkaar bijvoorbeeld niet als concurrenten maar als partners. Ze slaan de handen in elkaar met het oog op wereldwijde vooruitgang en werken samen met de vele topbedrijven in de buurt om onderzoek uit te voeren. Technologische ontwikkeling is slechts een gevolg van die transparante samenwerking en kennisdeling, niet omgekeerd.

Daardoor zijn ondernemers in Silicon Valley heel bereikbaar en is er veel geloof in goede ideeën en jong talent. Om hetzelfde klimaat in België te creëren moeten we gaan nadenken over ons onderwijs en andere fundamentele factoren die het ondernemerschap stimuleren. Ik ben een grote voorstander van samenwerking tussen verschillende mensen uit verschillende sectoren en instanties. Eenmaal dat op poten staat, volgt de rest vanzelf: technologische ontwikkeling, ondernemers met gedurfde ideeën en kapitaal voor veelbelovende start-ups.

De spirit of the valley in Oost-Vlaanderen

Net daarom was het zo leerrijk om deze inspiratiereis te maken in het gezelschap van 40 mensen met verschillende achtergronden en ervaringen. Van ondernemers tot beleidsmakers, van jong tot oud: we hadden allemaal onze eigen inbreng om het debat op gang te brengen. En dat brengen we mee naar België. Ik ben meer dan ooit geprikkeld om die kennisuitwisseling in de regio Gent – en daarbuiten – mee te stimuleren. Net zoals ondernemers in Silicon Valley sta ik open voor goede ideeën en wil ik jonge ondernemers ondersteunen en introduceren bij mensen in mijn netwerk.

Groepsfoto Silicon Valley

Wat Newance betreft heb ik geleerd dat we het niet te klein mogen zien. Ambitie is een mooie eigenschap en vind daarom dat we met Newance hoog mogen mikken. Mijn ervaringen in Silicon Valley hebben me nog meer gemotiveerd om er met het hele team tegenaan te gaan.

Of ik in Silicon Valley wil blijven?

Veel vrienden beweerden dat ik nooit uit Silicon Valley zou terugkeren. Ze kregen ongelijk. San Francisco is een buitengewone regio voor ondernemers maar België heeft nog veel te ontginnen potentieel. Het zou spijtig zijn als we dat niet naar waarde schatten.

Bar Silicon Valley meme

Ik heb wel geleerd dat je niet mag twijfelen om andere oorden op te zoeken als je voelt dat je omgeving je bewegingsruimte beperkt. Je kan er op zijn minst eens gaan proeven van het open ondernemerschap, de inspirerende vibes en de drang naar vooruitgang.

Een reis om nooit meer te vergeten. Bedankt aan VOKA en alle mensen die mee waren!

Geschreven door
Matthieu Voet

Zaakvoerder en informatiearchitect. Zorgt ervoor dat je klanten snel vinden wat ze zoeken. 

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.