Magento Imagine dag 2: Een woordje van de CEO

Geschreven door Pieter op 28/04/2016

Magento Imagine dag 2: Een woordje van de CEO

Van 11 tot en met 13 april nam ik deel aan de Magento Imagine-conferentie in Las Vegas die meer dan 2500 e-commerce-professionals uit 45 landen samenbracht. Ik was 1 van de 4 aanwezige Belgen en kwam terug met een rugzak vol inspiratie om de webshop van de toekomst te bouwen.

Raar maar waar: op de tweede dag van de conferentie hebben we geen code gezien. De focus lag minder op features en meer op de nieuwe beleidsbepalingen van Magento die gepaard gaan met de lancering van Magento 2. Veel deelnemers hadden de keynote van Magento-CEO Mark Lavelle omcirkeld in hun agenda omdat die volgens de geruchten enkele grote vernieuwingen zou aankondigen …

Volledig onafhankelijk en gezond

“We’re back here and we’re here to stay!” Met die triomfantelijke zin zette Mark Lavelle de toon van zijn keynote-speech. In november vorig jaar scheurde Magento zich namelijk volledig los van eBay om als een onafhankelijk bedrijf uit te groeien tot dé referentie op het vlak van e-commerce software. Lavelle deelde cijfermateriaal dat zijn zelfvertrouwen rechtvaardigt en aantoont dat het Magento-ecosysteem kerngezond is: 

  • Het Magento-platform verwerkt jaarlijks meer dan 50 miljard dollar aan online verkoop. Alle Magento-webshops samen draaien met andere woorden een omzet die even groot is als die van elektronicagigant Apple. 
  • Sinds de release van Magento 2, eind vorig jaar, zijn er al 800 webshops op het nieuwe platform gelanceerd.

Magento Marketplace zonder wildgroei van extensies

Lavelle kondigde daarna een eerste grote vernieuwing aan: de Magento Marketplace. De volledig vernieuwde marktplaats kreeg een gebruiksvriendelijkere gebruikersinterface, meer inhoud en verbeterde reviewopties. Maar het belangrijkste is zonder twijfel het feit dat alle extensies op de marktplaats onderworpen worden aan een strenge kwaliteitscontrole. Voordat extensies op de marktplaats belanden, worden ze gecheckt volgens enkele parameters:

  • Plagiaat
  • Zuiverheid van de code
  • Veiligheid
  • Stabiliteit na updates

Magento Enterprise nu ook als Platform as a Service

De strategische manager van Magento, Peter Sheldon, kondigde daarna aan dat Magento Enterprise hun diensten ook zal aanbieden in de cloud door de hosting voor eigen rekening te nemen. Daar was niet iedereen even blij mee, aangezien ook hostingbedrijven deelnamen aan Imagine. Er weerklonk een bezorgde vraag uit het publiek: “Gaan jullie daarmee niet de concurrentie met ons aan?” Maar uit het antwoord van Sheldon bleek dat hij met ‘Platform as a Service’ vooral mikt op megaklanten die vooralsnog niet op Magento aanwezig zijn.

De grootste ster op Imagine: Earvin ‘Magic’ Johnson

De opmerkelijkste gastspreker op Magento Imagine was zonder twijfel Earvin ‘Magic’ Johnson die bij de Amerikanen geldt als een van de beste basketbalspelers ooit. Geen wonder dus dat zijn keynote iets weg had van een selfiefestival. Het publiek joelde voortdurend alsof hij de ene driepunter na de andere scoorde. 

Maar het moet gezegd worden dat hij een inspirerende kerel is die ook na zijn sportcarrière veel bereikt heeft. Hij benadrukte dat hij dat ondanks zijn klinkende naam niet alleen kon verwezenlijken. Alleen als je team echt gelooft in de doelstellingen en de filosofie van je bedrijf, wordt je bedrijf veel meer dan de som der delen.

The Legendary Imagine Party

De tweede Imagine-dag werd afgesloten met een feestje zoals je ze alleen in Las Vegas meemaakt: met een overdaad aan buffetten, livemuziek en spektakel. Het feest was vooral een gelegenheid om kennis uit te wisselen met collega’s uit alle windstreken. De community-vibe was opnieuw heel voelbaar. Ik kon er heel open praten over onze lopende projecten en uitdagingen en van competitiviteit of concurrentie was geen sprake. Ik heb alleszins een hoop concrete tips genoteerd die me zeker nog van pas zullen komen.  

Geschreven door
Pieter Cappelle

Zaakvoerder en back-end developer. Stelt alles in vraag tot statistieken hem het antwoord geven. Gehuwd met Veerle en papa van Emma & Lisa. Izegemnaar in hart en nieren.

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.