Magento Imagine: Op zoek naar de webshop van de toekomst

Geschreven door Pieter op 12/04/2016

Ik reisde vorige week af naar Las Vegas om de driedaagse Magento Imagine-conferentie bij te wonen. Mijn doel: inspiratie en kennis opdoen om de webshop van de toekomst te bouwen. Na de eerste dag wist ik al dat de conferentie mijn verwachtingen zou inlossen; ik kon niet wachten om alles dat ik er geleerd heb in de praktijk te brengen.

Magento Imagine bracht 2500 e-commerce-professionals uit meer dan 45 landen samen – ik was 1 van de 4 aanwezige Belgen. Ik besloot om mijn eerste dag te wijden aan de ‘Magento 2 Developer Deep Dive’-sessies die inzoomden op de technische mogelijkheden van Magento 2. Bij Newance zitten er namelijk enkele Magento 2-webshops in de pijplijn.

Bijleren van de wereldwijde Magento-community  

Tijdens de eerste sessie doken we nog niet meteen de code in. Kristof Ringleff, de CEO van Fooman, daagde ons uit om mee te doen aan wat hij zelf ‘the 4 hour challenge’ noemt. De oefening bestaat erin om wekelijks 4 werkuren te investeren in optimalisaties waarmee je elke werkdag 4 minuten tijdwinst boekt. Denk bijvoorbeeld aan de automatisering van commands die je anders manueel ingeeft. Na 12 weken heb je die geïnvesteerde 4 uur gerecupereerd, werk je efficiënter en heb je opnieuw ruimte gecreëerd om in jezelf te investeren. 

Kristof benadrukte meermaals dat developers moeten blijven bijleren en hun steentje moeten bijdragen aan de Magento-community. Geen betere plaats om tot dat besef te komen dan tijdens een conferentie waar de open-source-mentaliteit zeer voelbaar is onder de meer dan 2500 Magento-professionals. Ik heb mezelf bijgevolg voorgenomen om meer actief te zijn op de Magento Stack Exchange, een platform waarop developers kennis uitwisselen.

Magento 1 versus Magento 2

Na de inspirerende introductie van Kristof kregen we meer uitleg over de vernieuwde API van Magento 2. Weinig mensen zijn beter geplaatst om dat te doen dan Alan Kent, die als Chief Architecture bij Magento dé autoriteit is op dit gebied. Hij toonde aan wat er verbeterd is ten opzichte van Magento 1-API:

  • Imports programmeer je nu rechtstreeks op de API
  • Daardoor heb je geen nood aan een externe extensie zoals Magmi
  • Je kan je eigen API opzetten (Swagger)

Oleh Kobchenko, de Engineering Manager van Magento, vulde aan door de performantieverschillen van beide platforms te vergelijken tijdens een leuke presentatie. Developers weten al langer dat Magento 1 niet krachtig is als je het niet correct configureert. In Magento 2 hebben ze dat probleem opgelost, al is er nog ruimte tot verbetering. Ik juich alvast toe dat Varnish nu standaard inbegrepen is bij de installatie en dat het EAV-model aangepast is. 

Migreren zal niet in een vingerknip gebeuren

Magento 2 is met andere woorden een meerwaarde, ook voor de webshops die voorlopig nog op Magento 1 gebouwd zijn. Daarom gaven Noelle Darlington en Gordon Knoppe een uiteenzetting over de migratie van webshops naar de nieuwe versie. Dat is niet eenvoudig, veel modules en extensies zijn namelijk verouderd voor Magento 2.

De minimumvereisten voor de code zijn PHP 5.6 of 7 en veel code voldoet daar niet aan. Ook al zijn er tools om je modules en extensies te helpen migreren, de switch van versie 1 naar 2 zal niet in een vingerknip gebeuren. Magento beseft dat en voorziet daarom nog 3 jaar support voor webshops op Magento 1.

Kennisdeling en transparantie

Na de bijzonder leerrijke sessies volgde het slotevent van Dotmailer in de XS Nightclub. Daar kon ik spreken met de verschillende sprekers van de dag – zoals Alan Kent – en nog een paar zaken met hen aftoetsen. De typische Amerikaanse openheid viel me er op. Je wordt er meteen op een ongedwongen manier aangesproken en voor je het weet ben je in een gesprek verwikkeld over je bedrijf en je projecten. Kennisdeling en transparantie hoort daar gewoon bij de stijl van ondernemen.

En net daarom verwijs ik je ook graag door naar enkele artikels die dieper ingaan op de technische zaken die ik leerde in Las Vegas:

Geschreven door
Pieter Cappelle

Zaakvoerder en back-end developer. Stelt alles in vraag tot statistieken hem het antwoord geven. Gehuwd met Veerle en papa van Emma & Lisa. Izegemnaar in hart en nieren.

Reacties op dit artikel

Goed artikel en inzichten in verband met de nieuwe magento versie.

Geschreven door Jan op 20 april 2016
Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.