Efficiënt stockbeheer door je webshop te koppelen aan je kassasysteem

Geschreven door Pieter op 10/12/2013

De meerwaarde van een webshop wordt door zaakvoerders van een bakstenen winkel nog vaak onderschat. Ze denken na over een aantal obstakels zoals facturatie, stockmanagement en de opvolging van de import van nieuwe producten. Door je webshop te koppelen aan je kassasysteem wordt een webshop een gemakkelijk nieuwe bron van verkoop. Bijkomend voordeel van de stockweergave op een webshop, is het creëren van schaartste waardoor een verkoop gestimuleerd wordt.

Case webshop Piet Moodshop

Voor de webshop van Piet Moodshop werd een koppeling gemaakt tussen het Magento systeem (bouw webshop) en het bestaande kassasysteem OpenERP. Door deze koppeling werd het mogelijk de stock online weer te geven en onmiddellijk de inkomende bestellingen te verwerken. Facturen worden aangemaakt in het kassasysteem en kunnen worden teruggekoppeld aan de bestellingen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de verkoop offline en online parallel loopt.

Magento

De mogelijkheden van het open-source e-commerce platform Magento zijn zeer uitgebreid: 

  • Eenvoudig producten toevoegen aan je webshop. Je kan ook producten importeren uit Excel of een bestaand kassasysteem.
  • Integreren van prijsregels voor producten, productkortingen of kortingscodes.
  • Multi-store functionaliteit zodat je eenvoudig je website beschikbaar kan maken in verschillende talen en verschillende producten per taal kan weergeven.
  • Uitgebreid klantenbeheer: opvolgen van klanten via nieuwsbrieven, verlanglijstjes, recent bekeken producten en via producten die in het winkelmandje zitten maar nog niet aangekocht werden.
  • Gedetailleerde rapportage van de verkoop cijfers.
  • Sterke integratie van e-commerce rapportage via Google Analytics. 

Naast Magento zijn er nog een aantal andere platformen op de markt zoals OpenCart of Shopify. Door de grote community rond Magento en de vele beschikbare officiële modules is het de ideale tool om een webshop te bouwen.

Integratie

Om de integratie met het kassasysteem te bouwen hebben we gebruik gemaakt van de bestaande module OpenERP Connector van Magento. Je kan deze instellen in het adminpaneel van Magento en van OpenERP zodat de verbinding met OpenERP en de Magento API vlot opgezet kan worden. Lees meer over hoe je dit kan doen.

Uitwerking

Na het bouwen van de koppeling was het belangrijk dat alles snel en vlot afgehandeld zou worden. Wanneer iemand een bestelling plaatst en deze online betaalt, wordt de stock onmiddellijk aangepast. Wanneer gekozen wordt voor een overschrijving, wordt de stock aangepast op het moment dat de betaling ontvangen is en ingegeven werd in het systeem. Wanneer een product uit stock gaat, krijgt de zaakvoerder automatisch een melding voor aanvulling.

Bekijk de webshop van Piet Moodshop

Geschreven door
Pieter Cappelle

Zaakvoerder en back-end developer. Stelt alles in vraag tot statistieken hem het antwoord geven. Gehuwd met Veerle en papa van Emma & Lisa. Izegemnaar in hart en nieren.

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.