Webshop beginnen? Maak je keuze tussen SaaS of open source e-commerce software

Geschreven door Pieter op 07/09/2017

Je hebt de beslissing genomen om een webshop te (laten) bouwen? Of bent op zoek naar een nieuwe webshop? Dan moet je enkele doordachte beslissingen nemen nog voor er 1 regel geprogrammeerd wordt. 

De beste webshop bouw je op het platform dat het best bij je noden past. Maar het bos door de bomen zien is niet makkelijk als je niet thuis bent in de materie. Eén van de eerste knopen die je moet doorhakken is de keuze tussen een SaaS-platform of een open source platform. 

Het concrete verschil tussen een SaaS- en een open source platform voor je webshop

  • Open source betekent dat de broncode gratis is en er een grote community met developers is die plugins en extensies ontwikkelt. Je webontwikkelaar ontwikkelt een webshop voor je die uniek en aanpasbaar is.
  • Een webshop als SaaS betekent dat je gebruikmaakt van het platform van je leverancier. Dat kan je vergelijken met een platform huren dat in de cloud staat. Via een configurator kan je alles instellen, maar je hebt beperkte toegang tot de code.

Wat is nu de beste webshop-software? Als webontwikkelaar steken we niet onder stoelen en banken dat we een open source platform verkiezen. Open source betekent dat de vrijheid haast onbeperkt is qua functionaliteiten, terwijl je bij een SaaS-platform afhankelijk bent van de modules van de leverancier.

Is je webshop koppelbaar met je webwinkelsoftware?

Heb je al een ERP-pakket? Dan schrap je best de platformen die niet compatibel zijn met dat pakket. Vraag aan je webontwikkelaar en leverancier met welke e-commerce-platformen je pakket compatibel is.

Als je ERP-pakket met je webshop gekoppeld is, heb je veel meer mogelijkheden met je webshop:

  • Je kan je voorraden tonen
  • Je kan veel efficiënter producten, productbeschrijvingen en -afbeeldingen inlezen
  • Verkooporders komen rechtstreeks binnen in je ERP-systeem

Hetzelfde geldt voor je verzendpartner. In België zijn veel lokale verzendpartners zoals BPost, PostNL, DPD, … Een koppeling met hun software, en eventueel track-and-trace-functionaliteit, is onontbeerlijk. Toets dus goed af welke verzendpartner je voorkeur geniet vooraleer je een e-commerce-platform kiest.

De marktleider creëert een aanzuigeffect op nieuwe software en koppelingen

Koppelingen met Belgische online betaalsystemen en verzendpartners zijn standaard niet aanwezig op de meeste e-commerce platforms. Wel is het zo dat Belgische aanbieders zelf zorgen voor de mogelijkheid om hun software met je webshop te koppelen door extensies aan te bieden. Of de community achter een platform ontwikkelt koppelingen en bieden die online aan.

Het spreekt voor zich dat die koppelingen eerder aanwezig zullen zijn voor e-commerce-platforms die wijdverspreid zijn dan voor de kleinere spelers. Ontwikkelaars gaan nu eenmaal op zoek naar het breedste draagvlak voor hun ontwikkelingen. Zo zijn er ontelbaar veel extensies voor wereldwijde marktleider Magento 2, terwijl een ‘kleiner’ platform het logischerwijs ook moet doen met minder uitbreidingen.

Het krachtigste en veelzijdigste open source platform: Magento 2

Magento is de absolute kampioen op het vlak van ingebouwde functies en uitbreidingsmogelijkheden. De basis is heel stabiel en gebruiksvriendelijk en kan op ontzettend veel manieren aangepast en uitgewerkt worden naar de behoeften van elk e-commerce-project.

Om je een idee te geven: we werkten reeds webshops uit voor deze klanten met elk hun eigen behoeften en noden. 

Bij elk van die projecten kwam maatwerk te pas om de webshop naadloos te doen aansluiten bij de manier van werken van onze klanten.    

De SaaS-gigant: Shopify

Shopify is een vrij jonge Canadese e-commerce-gigant die de voorbije jaren spectaculair gegroeid is. Aan de basis van die opmars: een heel gebruiksvriendelijk platform waarmee je snel een webshop opzet. 

Je kan zonder technische kennis een Shopify-webshop opzetten. Het probleem: je werkt in een configurator, dus die heeft hoe dan ook limieten. Daar knelt soms het schoentje. De mogelijkheden zijn beperkter. Bovendien is er maar 1 versie voor alle gebruikers.

E-commerce evolueert, waarom je webshop niet?

Het is gevaarlijk om enkel rekening te houden met de basisbehoeften van vandaag. E-commerce groeit. Elke dag zien nieuwe extensies, nieuwe plugins en nieuwe software het levenslicht. De veiligheidseisen worden elk jaar strenger en online shoppers worden veeleisender.

Die context is belangrijk om een goede keuze te maken. We steken als webontwikkelaar dan ook niet onder stoelen en banken dat we ons in Magento 2 gespecialiseerd hebben omdat dat platform multi-aanpasbaar is. Bij Newance zien we een resultaatgerichte webshop als een proces dat voortdurend geoptimaliseerd wordt, Magento 2 past het best bij die filosofie.

Wij geloven dat de noden en de eisen van de klant de basis zijn. Het platform moet kneedbaar zijn om aan die noden en eisen te voldoen en Magento 2 voldoet aan elke eis, vandaag maar ook morgen.

Geschreven door
Pieter Cappelle

Zaakvoerder en back-end developer. Stelt alles in vraag tot statistieken hem het antwoord geven. Gehuwd met Veerle en papa van Emma & Lisa. Izegemnaar in hart en nieren.

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.