De takeaways van 2 dagen Laracon in Amsterdam

Geschreven door Joachim op 07/09/2016

Als back-end-developer is het belangrijk om af en toe de neus eens uit de code te halen en rond te kijken naar de nieuwste trends en mogelijkheden in de PHP-wereld. Daarom trokken we – Joachim en Pieter-Jan – naar Laracon in Amsterdam, de grootste conferentie in de wereld rond het PHP-web-framework Laravel.

De vernieuwde fabriekshallen van een statige suikerfabriek vormden het decor voor tientallen inspirerende presentaties. Te veel om allemaal bij te wonen dus we splitsten ons op om zoveel mogelijk kennis mee te nemen naar Nazareth. Uit de honderden slides en de vele praktijkvoorbeelden die we zagen passeren, hebben we enkele takeaways gedestilleerd.

Varnish is de kroon op een webshop (als je het goed installeert)

Sinds we bij Newance enkele webshops ontwikkeld hebben met een enorm productenaanbod, hebben we ervoor gekozen om met Varnish te werken. Dat is een http-accelerator die ervoor zorgt dat webpagina’s veel sneller laden.

 • Via een cachingsysteem laden producten veel sneller in een productoverzicht 
 • Het is mogelijk om Varnish te gebruiken als load-balancer
 • Mogelijkheid om de response-headers aan te passen

Varnish is voor een developer zoals nieuwe banden voor een Formule-1-piloot: je wint er veel tijd mee op voorwaarde dat de installatie vlot en correct gebeurt. Onze landgenoot Mattias Geniar begon zijn talk met de waarschuwing dat Varnish installeren niet eenvoudig is – iets wat we trouwens kunnen beamen – maar dat de extra inspanningen de moeite waard zijn. Dankzij zijn heel overzichtelijke uiteenzetting leerden we de werking van Varnish tot in de kern kennen.

Web accessibility: kleine aanpassingen maken een wereld van verschil

De Duitser Franz Liedke gaf een talk die ons nogmaals deed inzien dat de lat inzake klantgericht programmeren nog veel hoger mag liggen. Liedke kan het weten, aangezien hij quasi volledig blind is aan 1 oog. Hij wees er wel op dat web accessibility niet alleen nodig is voor blinden. De groep die minder goed overweg kan op het internet is veel groter dan we denken:

 • Kleurenblinden
 • Epilepsiepatiënten
 • Dyslexiepatiënten
 • Doven
 • Ouderen

We kunnen ons geen openbare gebouwen meer voorstellen zonder voorzieningen voor rolstoelen. Liedke zei dat online dezelfde maatstaven gelden, of op zijn minst zouden moeten gelden. Google is op dat vlak een voortrekker en beloont websites die daar rekening mee houden in de SEO-resultaten. Liedke toonde met praktijkvoorbeelden aan hoe enkele kleine programmatorische ingrepen een wereld van verschil kunnen maken voor de bovengenoemde doelgroep:

 • Semantisch correcte HTML-code gebruiken
 • Aria
 • Pop-ups verwijderen
 • Captcha’s voorzien van geluidsverificatie

Hoe developers en managers elkaar beter kunnen begrijpen

Matthias Noback is een inspirerende figuur voor veel developers. Zijn talk kreeg de titel ‘Please understand me’ en vertrok vanuit de werkrelaties tussen developers en managers. Beide moeten samenwerken met hetzelfde doel, klanttevredenheid, al blijkt die samenwerking niet altijd eenvoudig te zijn. Aan de reacties te zien in de zaal waren de voorbeelden van Noback zeer herkenbaar. 

Noback begon 13 jaar geleden als freelance webdeveloper en bekleedt intussen een managementfunctie bij een Nederlands bedrijf. Hij toonde vanuit die ervaring aan dat de developer vaak misbegrepen wordt. Ze hebben dan ook een heel specifiek jargon en manier van werken. Om misverstanden te vermijden en developers tevreden te houden over hun functioneren, tekende hij enkele vuistregels uit die in zijn bedrijf toegepast worden:

 • Developers mogen werken op hun eigen manier en hun eigen tools kiezen (bv.: GIT, PHP Storm, opensource libraries, …) 
 • Daartegenover staat ook dat developers zelf verantwoordelijk zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling
 • Door developers te betrekken bij de communicatie van de klant wordt er veel efficiënter gewerkt omdat er bijvoorbeeld geen overbodige zaken ontwikkeld worden (in ons jargon heet dat overengineering)

Bekijk de officiele aftermovie van Laracon EU in Amsterdam:

Geschreven door
Joachim Vanthuyne

Back-end-developer. Verzorgt de interactie tussen websites en mensen.

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.