Daarom konden we niet wachten om Magento 2 te omarmen

Geschreven door Pieter op 03/03/2016

We hebben bij Newance niet gewacht op de officiële lancering om Magento 2 in gebruik te nemen. Na 6 jaar ontwikkelingswerk maakt de nieuwe versie van het e-commerce softwarepakket de sprong naar de toekomst. De gebruiksvriendelijkheid en prestatiesnelheid gingen er zodanig op vooruit dat we niet aan de verleiding konden weerstaan om voor de nieuwe webshops die we maken meteen over te schakelen. We leggen je graag uit waarom we zo enthousiast zijn.

Er is veel software voor webshops maar er is maar een marktleider en dat is Magento. De voornaamste troef van het open source softwarepakket is ongetwijfeld zijn veelzijdigheid. Functionaliteiten zoals cadeaubonnen, winkelmandjes, import en export van producten, stockbeheer, klantenbeheer, de mogelijkheid om klanten te segmenteren, rapportage, betalingsmogelijkheden, … het zit allemaal klaar om op maat aangepast te worden voor elke webshop die we maken.

Het enige nadeel is dat versie 1 intussen een beetje stram geworden is en niet altijd even vlot meer mee surft op nieuwe evoluties in e-commerce. Ook de performantie van Magento 1-webshops wil wel eens te wensen over laten. 6 jaar lang hebben de makers daarom gesleuteld aan een nieuwe versie die de bakens uitzet voor het komende decennium.

Meerwaarde voor bezoekers, klanten en programmeurs

Magento 2 betekent zowel voor de programmeurs (wij dus), de eigenaars van een webshop en de gebruikers ervan een enorme stap voorwaarts.

Gebruiksvriendelijke interface

De webshopeigenaar die het in Magento 1 moest doen met een statische en logge backend om zijn online-business te beheren, krijgt in Magento 2 een admin-panel ter beschikking dat volledig responsive en kneedbaar is. Ongeacht het toestel dat je gebruikt, blijft de gebruiksvriendelijkheid gegarandeerd. Tegelijk neemt het gemak waarmee je via de ‘product creation wizard’ nieuwe producten kan aanmaken of aanpassingen kan doorvoeren drastisch toe. Dat geldt trouwens ook voor het bekijken en exporteren van rapporten.

Verbeterde bestandenstructuur

Een opsteker voor de programmeur is de totaal nieuwe bestandenstructuur, waardoor het gemakkelijk wordt om aanpassingen door te voeren. Dat resulteert ook in tijdswinst. In plaats van een aanpassing op elke pagina te moeten programmeren, zorgt Magento 2 er voortaan zelf voor dat ze op elke relevante plaats wordt doorgevoerd. De vernieuwde software helpt ons bovendien om fouten al in de programmatiefase op te sporen en te verbeteren. 

Laadtijd krijgt een boost

Magento 2 maakt gretig gebruik van de recentste technische mogelijkheden om een webshop voor de bezoeker snel op te laden en toegankelijk te maken. De ondersteuning van PHP 5.5, de standaard Less CSS-preprocessor en jQuery maken dat de server snel in zijn recente geheugen kan graven en niet elke berekening opnieuw moet maken, telkens hij aangesproken wordt. 

Ook voor B2B-webshops

De trend dat ook meer en meer handel tussen bedrijven online gebeurt, is de makers van Magento niet ontgaan. Waar Magento 1 enkel rekening hield met de behoeften van B2C-webshops, zijn in de nieuwe versie ook heel wat features voorzien die vooral de B2B-ondernemers zal interesseren. 

En wat met de bestaande webshops?

Sinds de release in november maken we bij Newance nieuwe webshops standaard met Magento 2. Om de laatste nieuwigheden onder de knie te krijgen, woon ik van 11 tot 13 april in Las Vegas de Imagine-beurs bij. Naast de officiële lancering staan tal van workshops op mijn programma.

Bestaande webshopeigenaars hoeven intussen niets te vrezen. We houden hun onlinebusiness in topvorm met Magento 1. De software wordt immers nog jaren verder geüpdatet door de producent. Omschakelen van de eerste naar de tweede versie is echter niet mogelijk zonder ontwikkelingskost. Magento 2 werd helemaal vanaf de grond opgebouwd. Een omschakeling houdt bijgevolg in dat de hele code moet herschreven worden.

We houden je uiteraard op de hoogte van verdere evoluties.

Geschreven door
Pieter Cappelle

Zaakvoerder en back-end developer. Stelt alles in vraag tot statistieken hem het antwoord geven. Gehuwd met Veerle en papa van Emma & Lisa. Izegemnaar in hart en nieren.

Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.