Een dag uit het leven van Bram, designer bij Newance

Geschreven door Bram op 13/08/2015

In september zal ik exact een jaar aan de slag zijn bij Newance, ik was de eerste medewerker die aan de slag ging bij Matthieu en Pieter. Op minder dan een jaar tijd zijn we plots al met zeven, fantastisch! Ik ben verantwoordelijk voor het design van de websites.

Een dag als designer

Mijn dag start om 7.30u en ik ga direct van start met een project. Vaak werk ik drie à vier dagen door aan één project, zodat ik minder vaak moet switchen. Je vindt mij meestal aan mijn bureau met de koptelefoon op, luisterend naar Pink Floyd, Mark Knopfler, Sigur Rós of The xx.

Het bouwplan van een website

Een nieuw project start altijd met een vooronderzoek, dat ons in staat stelt om de opbouw van de website of webshop te bepalen en de webteksten te schrijven. Als dat achter de rug is, zit ik samen met Matthieu om het ontwerp te bespreken. Daarna kan ik de wireframes uitwerken.

Wireframes zijn de bouwtekeningen van de website of webshop waarop verschillende onderdelen zoals de navigatie en de indeling al te zien zijn. Het zijn (nog) geen grafische hoogstandjes: er is bijvoorbeeld nog geen sprake van kleuren en fonts. Ze zijn louter bedoeld om onze klant een zicht te geven op hoe de website er zal uitzien. Voor het ontwerp hiervan maak ik gebruik van Photoshop en Invision. Invision helpt mij om de designs om te zetten naar interactieve en aanklikbare prototypes, zo kan de klant echt door het ontwerp navigeren. Als de klant akkoord gaat met het voorstel, ga ik van start met het ontwerp van de website in Photoshop.

Om inspiratie op te doen bij het ontwerpen van nieuwe designs maak ik gebruik van Dribbble. Dat is een online community waarop designers dagelijks delen waarmee ze bezig zijn. Je kan er als designer je werk promoten en nieuwe werken verkennen. Daarnaast heb ik mijn eigen verzameling  designs in Evernote. Ik surf geregeld rond en bewaar screenshots van goed uitgewerkte items. Ik kan tags aan die screenshots geven, zoals ‘referentie’, ‘blog’, ‘navigatie’, ‘footer’, … Als ik voor een project bezig ben met het ontwerpen van de pagina voor referenties, kan ik in Evernote alle screenshots opvragen met de tag ‘referentie’.

Werken bij Newance, dat is samen winnen of verliezen

Ik koos ervoor om hier te komen werken omdat Newance het anders aanpakt. Achter die aanpak sta ik vandaag nog altijd. We streven er bijvoorbeeld naar om niet aan het design van de website te beginnen voordat de webteksten klaar zijn. Dat zorgt ervoor dat ik perfect op voorhand  weet hoeveel plaats ik moet voorzien voor de tekst. Dat levert me heel wat tijdswinst op. Daarnaast denken we steeds met twee na over de strategie en de informatie architectuur. Die manier van werken geeft ons de vrijheid om te discussiëren over de aanpak en dieper in te gaan op het waarom van een bepaalde keuze. Dat zorgt voor een beter eindresultaat én een betere samenwerking.

Daarnaast maak je hier deel uit van een het groter geheel. Er wordt hier niet in ‘hokjes’ gedacht. Als er iets fout gaat bij het programmeren is dat niet enkel en alleen de fout van de programmeurs. We zijn een team en werken ook zo. Iedereen is mee verantwoordelijk en dat zorgt ervoor dat je projecten kan afleveren waar je als team oprecht trots op bent.

Bij Newance is er ook altijd tijd voor ontspanning. We kregen onlangs twee kleine voetballen van een klant en daar trappen we regelmatig eens tegen. Gewoon op kantoor, als ik mijn drinkbus gevuld heb aan de waterfontein bijvoorbeeld. Maandag bracht één van onze collega’s zelfs een voetbalgoaltje mee voor op kantoor. Tijdens de middagpauze ben ik dan weer te vinden voor een FIFA-match of een duel in Mortal Kombat op de PlayStation. 

Geschreven door
Bram Lodens

Webdesigner. Ontwerpt webpagina’s, maar spreekt ook een aardig mondje programmeertaal. Liep de Marathon van Gent in 3:28:00.

Reacties op dit artikel

Hallo,

Zeer mooi artikel. Zo heb ik ook eens een idee hoe de werkdag van een webdesigner in elkaar zit. Zelf ben ik ook sinds enkele maanden gestart in bijberoep als webdesigner. Ben al sinds mijn eerste 'aanraking' met het internet 1997, zwaar verslaafd aan webdesign. Alles aan mezelf geleerd en al met talloze cmssen (processwire, gscms, drupal, wordpress,...),webtalen (html5, css3, sass, compass, php, jQuery,...),frameworks (bootstrap, foundation) geëxperimenteerd. Sinds enkele dagen verdiep ik mij in ForkCMS, daardoor ben ik op deze prachtige site terecht gekomen. Ik droom er zelf 'stilletjes' van om ooit ook zo'n kans te krijgen om voor een webdesignbureau te mogen werken. Maar vind dit wel tof om zo eens te lezen hoe je dag eruit ziet.
PS: deze reactie ben ik aan het typen terwijl ik in Utrecht zit voor het WordCamp evenement die morgen start ;-)
Nog veel succes met het designen!
Grtz, Christophe

Geschreven door Christophe op 25 september 2015
Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.