1 jaar zelfstandig – Pieter Cappelle

Geschreven door Pieter op 01/05/2014

Het is vandaag dag op dag meer dan een jaar geleden dat ik zelfstandig werd in hoofdberoep. De denkoefening om de switch te maken van werken voor een werkgever naar zelfstandige heeft toch wel een 6 tal maanden geduurd. Uit je gouden kooi komen was veel moeilijker dan gedacht. Eén maal de beslissing was genomen is alles eigenlijk heel vlug gegaan.

Een Twitteroproep die onze wegen terug samenbracht

Om te starten keren we best terug naar het begin, het begin van de band tussen Matthieu en mij. Die band is ontstaan door een oproep van Matthieu op Twitter. We hebben ook samen gestudeerd aan de hogeschool. Tijdens zijn zoektocht naar een freelance webdeveloper was ik net begonnen met mijn bijberoep als webdeveloper en op dat moment werkte ik nog steeds voltijds voor een ander webbureau.

Keuzes maken

Van de ene opdracht kwam de andere en de verstandhouding tussen Matthieu en mij liep steeds vlotter en vlotter. De opdrachten kwamen goed binnen. Doordat ik alles in bijberoep moest klaarspelen waren dat soms enorm lange dagen. Dag en nacht zitten programmeren om alles op tijd af te krijgen begint op zijn duur zijn tol te eisen, er moesten keuzes gemaakt worden. Niet enkel op professioneel vlak maar ook privé. Boven in je kamer compleet in-the-zone voor uren zitten programmeren doet met je partner ook iets. Ik ben mijn vrouw, Veerle, nog altijd dankbaar dat we die moeilijke periode van keihard werken goed zijn doorgekomen.

In januari 2013 hebben we dan beslist dat er keuzes moesten gemaakt worden met Newance om er verder voor te gaan. Ik zou mijn werk opgeven bij mijn werkgever, we zouden verhuizen naar de Ajuinlei en we gingen keihard werken om ervoor te zorgen dat we er beiden gingen kunnen van leven.

Sneltrein

Ondertussen zijn we een jaar verder en kan ik jullie toch wel vertellen dat ik veel heb bijgeleerd. Heel veel, met vallen en opstaan, dag na dag. Ik ben bij Newance terecht gekomen op een andere manier zoals iemand die een nieuw bedrijf uit de grond stampt. Ik kwam terecht bij Newance op het ogenblik dat er enorm veel werk voor de boeg was. We hadden ons werk zo geregeld dat we bij de verhuis naar de Ajuinlei meerdere projecten hadden om te kunnen starten. Vanaf dag 1 zijn we er ‘vollen bak’ tegenaan gegaan en die trein is eigenlijk niet meer stil gevallen. Integendeel, hij gaat alleen maar sneller en sneller.

Rekenen rekenen rekenen

Wat betreft het financiële heb ik geleerd dat de combinatie tussen een goed loon bij een vaste werkgever en een sterk bijberoep niet lang houdbaar is. Voor iedere 100eur die ik verdiende in bijberoep verloor ik bijna 50eur aan kosten zoals sociale bijdragen, belastingen, boekhoudkosten et cetera. Daarom zou ik iedereen aanraden die denkt om te starten als zelfstandige in bijberoep je te laten adviseren door een goede boekhouder, het is belangrijk.

En zo kom ik aan bij het volgende aspect, rekenen, rekenen en nog eens rekenen. Wanneer we zijn gestart met Newance hebben we vanaf dag 1 alles van het financiële goed in de gaten gehouden. We hebben ons een online tool aangeschaft, Freshbooks, die alles perfect in kaart brengt van hoe het zit met de financiën van je onderneming. Waar staan we en waar willen we naar toe. Dat geeft me rust en vertrouwen in de situatie.

Die eerste maanden waren wel wennen voor mij. Ik moest nu zelf kijken voor mijn inkomen. Mensen zoeken die bereid zijn om met ons in zee te gaan, ons te betalen voor een opdracht. Als ik hier over nadenk krijg ik nog kippenvel. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend maar dat is het niet. En nu één jaar later nog steeds niet helemaal.

Work-life balance

Je werkt voor jezelf dus je beslist zelf hoe je jouw dag inplant. Ik probeer mezelf een strak schema op te leggen. Ik probeer elke ochtend rond 7uur op kantoor aan te komen en vertrek voor de spits terug uit Gent. Hierdoor heb ik een betere work-life balance gevonden. Ik ben ervan overtuigd dat de beste uren dat je werkt de uren zijn dat de ‘anderen’ niet werken. Door ‘s ochtends enkele uren werken met focus, zonder gestoord geworden door telefoons of e-mails win ik soms meer dan een halve dag.

Bryo om mijn ondernemerschapsskills verder te ontwikkelen

Ik heb me ook ingeschreven voor Bryo. Bryo staat voor Bright & Young-VOKA en is een netwerk van jonge, gedreven mensen die goesting hebben om hun idee in de praktijk om te zetten. Als je deelneemt aan Bryo, word je 2 jaar lang begeleid bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen die op je weg liggen voor, tijdens en kort na de opstart van je eigen zaak. Door het volgen van deze sessies kan ik wel zeggen dat ik ook al heel veel heb bijgeleerd over mijzelf als mens, als bedrijfsleider, als vriend. Je krijgt opleidingen over wetgeving, financiën, werken in team, … . Het is iets dat ik iedere startende ondernemer kan aanraden.

Snel schakelen

Wat ik vooral geleerd heb is de snelheid om te schakelen. Het heeft geen zin om zaken uit te stellen of verder te schuiven in de planning. Als je zelf verantwoordelijk bent voor het werk moet je het ook durven in de ogen kijken. Vanaf dag 1 hebben we ook samen besproken dat het werk dat we aannemen ook voor ons leuk moet blijven om te doen anders kan je dit niet volhouden. Hierdoor heb ik ( - ik denk ons -) me ook nog nooit geen minuut verveeld.

Een kleine maand geleden ben ik ook vader geworden van Emma, ons eerste kindje. Mama en dochter stellen het bijzonder goed maar dat de tijd nu nog sneller gaat moet ik jullie waarschijnlijk niet uitleggen. Nu 1 jaar (volledig zelfstandig) en ik hoop dat dit avontuur nog lang mag blijven duren!

Pieter Cappelle

Geschreven door
Pieter Cappelle

Zaakvoerder en back-end developer. Stelt alles in vraag tot statistieken hem het antwoord geven. Gehuwd met Veerle en papa van Emma & Lisa. Izegemnaar in hart en nieren.

Reacties op dit artikel

Proficiat !!

Geschreven door Marnik DHoore op 01 mei 2014

Goed bezig Pieter,
blijf in de flow en succes met je bedrijf

Geschreven door Christoph De Haene op 28 juli 2014

Ik ben blij te lezen dat er starters zijn waar alles van in het begin vlot verloopt. Ikzelf vind 6 maanden vrij kort om tot de beslissing te komen. Ik heb er zelf veel langer over gedaan :-)

Je hebt een betere work-life balans? Ik ben benieuwd te horen hoeveel uren je nu werkt? En is dit meer dan vroeger als bediende. Ik wed van wel. Ik onthou dat je een betere work-life balans als zelfstandige kunt ervaren, zelfs al werk je meer. Je werkt wellicht anders dan vroeger.

Ik vind ook de begeleiding en ondersteuning terug. Bravo. Heel wat zelfstandigen en freelancers vinden dat niet nodig is. Waarom zou je zelf altijd het warm water gaan uitvinden terwijl anderen ongetwijfeld dezelfde vragen ooit zijn tegengekomen en je een aantal oplossingen kunnen aanreiken.

Doe zo voort.

Michel

Geschreven door michel piedfort op 29 oktober 2014
Plaats een reactie

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.